Motörhead

Motörhead oli Isosta-Britanniasta lähtöisin oleva yhtye, joka keskittyi hard rock -musiikkiin. Yhtyeen perustaja oli laulajana ja basistina toiminut Lemmy Kilmister. Motörheadin kultaisimmat vuodet sijoittuvat 1970-loppuun. Yhtyeellä oli suuri vaikutus trash metal -musiikin syntymiseen. Motörhead soitti uransa alussa enemmän blues-vaikutteista rockia, mutta lisäsi myöhemmin tyyliinsä vaikutteita punkrockista. Albumeita yhtye on myynyt maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa.

Motörhead inspiraation lähteenä

Motörheadin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat Motörhead, Overkill, Ace of Spades, Bomber, No Class, (We are) the road crew, Iron Fist sekä Killed by Death. Kappaleiden inspiraationa toimivat tavallisesti elämän erilaiset ongelmat, seksi, sota ja rock. Motörhead on myös toiminut inspiraation lähteenä muillakin osa-alueilla, ja esimerkiksi yhtyettä kunnioittava kolikkopeli on luotu sen pelejä rakastaville faneille.Motörhead sai nimensä Lemmy Kilmisterin edellisen yhtyeen Hawkwindin kappaleen mukaan, jonka säveltäjänä hän itse myös toimi. Sana on jengislangia ja tarkoittaa spiidifriikkiä. Kilminster halusi tehdä uudesta yhtyeestään yhtä nopean ja vaarallisen kuin MC5-yhtye oli. Hänen alkuperäinen ideansa oli nimetä yhtye Bastardiksi, mutta sen hetkisen managerin Dough Smithin mielestä nimi oli liian epäkaupallinen.

Yhtyeen läpimurto

Motörheadin alkuperäisiin jäseniin kuuluivat kitaristi Larry Walls sekä rumpalina toiminut Lucas Fox. Ensimmäisen levytyssopimuksensa yhtye sai United Artists -yhtiöltä, ja näin ollen miehet aloittivat ensimmäisen studioalbuminsa levyttämisen. Albumin nimeksi tuli On Parole, ja tämä julkaistiin vuonna 1979. Äänittämisen aikana Fox korvattiin rumpali Phil Taylorilla. Studioalbumin tuottajina toimivat Fritz Fryer sekä Dave Edmunds.Seuraavan levytyssopimuksensa yhtye solmi Bronze Records -yhtiön kanssa. Ensimmäinen single nousi listojen sijalle 68. Singlen menestymisen myötä yhtye sai levyttää Bronzelle toisen levynsä, jonka nimeksi tuli Overkill. Motörheadin kolmas levy, Bomber, olikin jo todellinen menestys ja nousi listojen 11. sijalle. Kyseistä levyä myytiinkin yli 250 000 kappaletta, ja yhtye sai hopealevyn sen johdosta.

Motörheadin taipaleen loppu

Yhtyeen viimeiseksi viralliseksi albumiksi jäi albumi Bad Magic, joka julkaistiin vuonna 2015. Motörhead järjesti viimeisen konserttina samaisena vuonna Saksan Berliinissä. Vuoden 2016 maalikuussa yhtye julkaisi vielä viimeisen live-albuminsa, jonka nimeksi tuli Clean your Clock. Tämä taltioitiin 2015 vuoden Münchenin Zenithin keikoista. Rumpali Phil Taylor kuoli vuonna 2015 sekä Lemmy Kilmister vuotta myöhemmin.