Musiikki mainoksissa

310159-woman-sings-with-passionMelkeinpä jokaisessa televisiomainoksessa käytetään taustalla musiikkia. Mainosmusiikki voi olla vain taustamusiikkia, joka soi taustalla ilman sen suurempaa volyymia, sanomaa tai tunnetta. Vaihtoehtoisesti mainoksen musiikilla voi olla myös mainoksen kannalta suurempi, oleellinen rooli ja sanoma. Musiikilla luodaan mainokseen tietty tunnelma ja mainosmusiikki onkin usein suunniteltu juuri tietyllä tavalla herättämään mainoksen katsojien huomio tai mielenkiinto. Mainoksen musiikki on usein myös oleellinen tekijä mainoksen kohderyhmän tavoittamisen kannalta. Mainosten musiikkia ei missään tapauksessa valita sattumanvaraisesti. Sen valinta tehdään hyvinkin tarkoituksenmukaisesti ja tarkasti. Musiikkikappaleet eivät välttämättä ole erityisesti tiettyä mainosta varten tehtyjä vaan ne voivat olla esiintyvien artistien musiikkia. Jos näin on, tarvitaan niiden käyttöön myös tekijöiden virallinen lupa.

Mainosmusiikki vetoaa tunteisiin

Sokos Hotellin 40-vuotis mainos on erinomainen esimerkki mainoksesta, jossa musiikkia käytetään kohdentamaan mainos laajalle kohderyhmälle. Mainoksessa soi Don Huonot –yhtyeen kappale Hyvää yötä ja huomenta. Tämä suomalainen klassikko on tuttu monille ikään, sukupuoleen tai yhteiskunta-asemaan katsomatta. Kappale koskettaa niin nostalgian ja sanoman kuin melodiankin avulla. Tämän lisäksi mainoksessa laulava naisääni luo mainokseen alkuperäisesittäjiä herkemmän tunnelman. Musiikki yhdistettynä mainoksessa näkyviin eri-ikäisiin ihmisiin luo erityisen tunnelman ja vetoaa taatusti moniin.Nettipelisivusto Betssonin mainoksessa ei aluksi kuulu musiikkia. Mainoksessa katsojan huomio saadaankin kiinnitettyä juuri hiljaisuudella. Musiikki pärähtää soimaan vasta mainoksen loppupuolella korostaakseen Betssonin Anything Can Happen–slogania (suomeksi ”mitä vain voi tapahtua”). Tunne- ja jännitystiloja voidaan siis välittää katsojille myös luomalla mainokseen kontrastia hiljaisuuden ja musiikin vaihtelulla.

Mainosmusiikki herättää huomion

Mainokseen voi musiikin avulla luoda myös alusta loppuun kestävän energisen ja intensiivisen tunnelman, kuten esimerkiksi Jokereiden I AM –mainoksessa. R&b- ja hip hop-musiikista vaikutteita saanut klubikappale yhdistettynä treenaaviin ja peliin valmistautuviin Jokereiden pelaajiin tartuttaa myös katsojaan energisen ja jännittyneen tunnelman. Tällainen musiikkivalinta kohdistaa mainoksen jääkiekko- että Jokerit-faneille, mutta herättää myös muiden mielenkiinnon. Musiikkivalinta toimii oletettavasti erityisesti nuorten kohdalla, jotka kuuntelevat r&b-musiikkia ja räppiä, tai käyvät fiilistelemässä vastaavanlaisia genrejä klubeilla. Myös mainoksen kohderyhmällä on siis merkitystä kun mainosmusiikkia valitaan.